Viihdepelaaminen ja aivot

12.02.2017

Pelaaminen on monelle nykypäivän lapselle, nuorelle ja aikuiselle jopa tärkein ajanviete. Moni viettää useita tunteja vuorokaudessa erilaisia pelejä pelaten. Vaikka pelimaailma tarjoaa paljon viihdykettä ja suorastaan imaisee jotkut käyttäjänsä, on sillä myös varjopuolensa.

Meillä ei vielä ole juurikaan tutkimustietoa siitä, miten tietokone- tai konsolipelien pelaaminen vaikuttaa aivoihin, ja erityisesti kehittyviin aivoihin. Tutkimukset median suurkuluttajien aivoista ovat kuitenkin osoittaneet, että aivoissa tapahtuu toiminnallisia ja jopa rakenteellisia muutoksia.

Erityisesti aivojen etuosien on todettu reagoivan mediankäyttöön. Harventumaa on havaittu muun muassa alueilla, jotka vastaavat tunteiden säätelystä. Näyttää siis aivoja tarkastelemalla siltä, että median käyttö vaikuttaa nimenomaan aivojemme tunnekykyihin. Kun tämän ohella tiedämme, että aivojemme etuosat ovat erityisen keskeisiä kaikkein korkeimpien aivotoimintojemme, kuten tarkkaavuuden, päättelyn ja säätelyn kannalta, on tutkimustuloksiin syytä suhtautua vastaanottavaisesti.

Erityisesti sellaisilla ihmisillä, joilla on vaikeuksia sosiaalisessa vuorovaikutuksessa ja itsesäätelyssä, on erityinen riski kokea pelimaailma liian ”koukuttavana” tai pelottavana. Nämä voivat tuottaa yksilötasolla jopa merkittävää haittaa.

Pelaamisen ”koukuttavuus” perustuu sen aikaansaamaan dopamiiniaineenvaihdunnan muutokseen aivoissa, aivan kuten muissakin riippuvuuksissa. Pelatessa aivoissa syntyy pieniä dopamiinipurskauksia ja aivot addiktoituvat näihin purskauksiin. Pelit tuottavat näitä purskauksia loputtomiin, ja niin koukku on valmis.

Pelaaminen saattaa olla myös vaikuttamassa ongelmanratkaisun, itsesäätelyn ja itsehavainnoinnin kehittymiseen, koska se on liian helppo ratkaisu iänikuiseen ongelmaan: ”mulla ei oo mitään tekemistä”. Aivoille on hyvä ajatella itse ja etsiä tekemistä, toimintaa ja sisältöä elämään ilman valmista ja pyyhkäisyllä vaihtuvaa ”pelikenttää”. Tutkimustulokset vapaan, ei-ohjelmoidun toiminnan ja joutenolon tarpeesta ihmisen aivoille ja sen tuomista eduista kohdistuvat jälleen kerran aivojen korkeimpiin toimintoihin ja ovat siksi luotsaamassa meitä menestykseen.

Yhteystiedot
Meihin saat parhaiten yhteyden sähköpostilla: info@aivotaidot.fi tai oheisella yhteydenottolomakkeella.

Kouluttajamme tavoitat osoitteista:
heli.isomaki@aivotaidot.fi
nina.uusitalo@aivotaidot.fi

Blogi

Kaikille avoimia koulutuksia syksyllä 2019

16.05.2019

Hyvinvointia, joustavuutta, tasapainoisuutta ja menestystä syksyn Aivotaidot -koulutuksista ja webinaareista.  Näihin kaikille avoimiin koulutuksiin voi jo ilmoittautua AIVOTAITOJA AMMATTILAISELLE 24.9.2019https://www.kesyli.net/koulutukset/sosiaali-ja-terveysala AIVOTAIDOT LIIKUNTA- JA HYVINVOINTIALAN TOIMIJAN TYÖKALUNA 25.9.2019www.kesyli.net/koulutukset/2342 AIVOTAITOJA VARHAISKASVATTAJILLE -WEBINAARISARJA 19.9.-14.11.2019https://www.kesyli.net/koulutukset/opetus-ja-varhaiskasvatus

Lue lisää

Blogi

Käytä päätäsi paremmin! – Aivotaidot ja työterveys

04.10.2018

Ensi viikolla 11.10. 2018 Aivotaidoista voi kuulla Työterveys 2018 tapahtumassa. Aiheena Käytä päätäsi paremmin!  – Aivotaidot ja työterveys. Koska luento on lyhyt ja Aivotaitojen vahvistaminen pitkä prosessi kannattaa tutustua myös valmennuksiimme ja työnohjauksiimme, jotka sopivat loistavasti kokonaisvaltaista hyvinvointia ja työterveyttä vahvistamaan.

Lue lisää

Ajankohtaista

Koulusta ja valmennusta

16.07.2018

Aivotaidot haltuun -sivulta löydät esimerkkejä uudesta koulutusvalikoimastamme sekä tietoa uudesta palvelustamme valmennuksesta. Vanhemmille ja kasvattajille suunnatut koulutukset ovat olleet erityisen suosittuja. Eräältä varhaiskasvattajalta saadun palautteen mukaan ne ovat ”aiheuttaneet hyvää pöhinää”  sekä myös kolmannen koulutustilaisuuden tilaamisen samalle alueelle. Pääsimmepä myös pitämään eskarilaisille aivohuoltokoulua. Yrityksissä suosittu on ollut Menestyvän ja hyvinvoivan asiantuntijan aivotaidot -koulutus. Koulutusten pituudet ja sisällöt ovat tilaajakohtaisesti …

Lue lisää

Ajankohtaista

Onnellinen, hämmentävä ja hektinen syksy

22.10.2017

Syksy on ollut Aivotaitojen osalta onnellinen, hämmentävä ja hektinen. Alle kahden kuukauden sisällä on ilmestynyt liuta artikkeleita aivotaitoihin liittyen, olemme kouluttaneet ja työnohjanneet aiheesta erilaisia kuulijakuntia ja 12.9. vietettiin lämminhenkisessä tilaisuudessa kirjan julkkareita.      Aivotaidot on huomioitu mediassa ihanan laajakatseisesti Yle ennätti ihka ensimmäisenä valtamedioista kaappaamaan Aivotaidot Oy nimen sivuilleen ja Vanhemmalla on tärkeä …

Lue lisää